Huizenkopers in Noord-Holland vragen de hoogste hypotheken aan

Hoogste hypotheken in de Randstad en Noord-Brabant, laagste in Noordoost-Nederland, Limburg en Zeeland

Gepubliceerd: 18 januari 2024

Martin Hagedoorn

Manager Product & Business Expertise bij Ingage Franchise

In 2023 hebben huizenkopers in Laren, zowel starters als doorstromers, gemiddeld de hoogste hypotheek aangevraagd om hun woning te financieren, volgens gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het eveneens Noord-Hollandse Bloemendaal hebben huiseigenaren hun hypotheek gemiddeld het meest verhoogd, via een tweede hypotheek of een onderhandse verhoging buiten de notaris om. De laagste hypotheekaanvragen kwamen vorig jaar van inwoners uit Den Helder (ook Noord-Holland) en Harlingen (Friesland). Dit laat de grote verschillen zien in woningprijzen binnen Nederland, en zelfs binnen provincies. 

Dat en meer blijkt uit het overzicht van de gemiddelde aangevraagde hypotheek per gemeente, dat De Hypotheekshop samenstelde op basis van de cijfers van HDN over 2023. We zetten in dit nieuwsbericht de meest opvallende ontwikkelingen op een rij. 

Deel dit bericht:

Deel dit bericht:

Laatste berichten

Wooncongres 2024

Bij de komende, 11e editie van het Wooncongres van Platform31 en TU Delft staat de noodzaak om de aanpak van het enorme woningtekort te versnellen centraal. Ondanks de hooggespannen ambities en mooie plannen, blijft de realisatie achter op het gewenste niveau. De minister in het nieuwe kabinet kan alle hulp gebruiken om de uitvoering te versnellen. Dit Wooncongres wil zorgen voor extra schouders onder de woonopgave. Met elk van de deelnemers zoeken we het antwoord op de vraag: wat kun jij doen om de nieuwe minister en de vele woningzoekenden door deze wooncrisis te helpen?

NHG verhoogt garantiegrens bij aankoop woning*

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat vanaf januari met 30.000 euro omhoog naar 435.000 euro. Dat is goed nieuws voor met name starters op de woningmarkt die op zoek zijn naar een koophuis. Vier veel gestelde vragen over dit vangnet.