NHG verhoogt garantiegrens bij aankoop woning*

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat vanaf januari met 30.000 euro omhoog naar 435.000 euro. Dat is goed nieuws voor met name starters op de woningmarkt die op zoek zijn naar een koophuis. Vier veel gestelde vragen over dit vangnet.

Het kopen van een huis is niet altijd gemakkelijk. De huizenprijzen zijn nog steeds hoog en voor de hypotheekrente geldt hetzelfde. De verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie betekent dat er meer huizen beschikbaar komen binnen de NHG-grens. Een op de vijf koopwoningen wordt op dit moment gekocht met NHG.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie en wanneer heb je er recht op?

NHG heeft als doel het kopen van een huis laagdrempeliger en minder riskant te maken. Als je onverhoopt de hypotheeklasten niet meer kunt betalen of met een restschuld blijft zitten, bijvoorbeeld door een scheiding, het overlijden van je partner of verlies van een baan, is er een vangnet. NHG staat dan garant voor de financiële lasten, zodat je in je huis kunt blijven wonen.

De laatste jaren doen kopers minder vaak een beroep op de NHG, zegt Tamara Evers van NHG. ”We hebben meer ingezet op vroegtijdig helpen om gedwongen verkoop te voorkomen. Daarnaast zijn de woningprijzen gestegen. De kans dat je met restschulden blijft zitten als je verkoopt, is daardoor kleiner.” In 2022 ontving NHG acht aanvragen, die geheel of gedeeltelijk werden gehonoreerd. In 2021 waren dat er 37, waarvan 32 zijn gehonoreerd.

Wat kost het om een hypotheek met NHG af te sluiten?

Om een hypotheek met NHG af te sluiten, betaal je eenmalig een zogenoemde borgtochtprovisie. Die wordt gebruikt om de regeling te financieren en kost de koper 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Daar krijg je wel een rentekorting van de hypotheekverstrekker voor terug; het risico gaat voor de geldschieter namelijk omlaag.

”De rentekorting levert over het algemeen meer op dan de borgtochtprovisie”, zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheek-expert bij vergelijkingssite Independer. ”Hoe hoog de rentekorting is, verschilt per geldverstrekker, maar is meestal zo’n 0,4 of 0,5 procent.”

Hoe wordt de NHG- grens bepaald?

De NHG-grens is gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde in de achterliggende periode. Vanwege de stijgende woningprijzen is de grens afgelopen jaren al voortdurend verhoogd. De nieuwe grens van 435.000 euro is gebaseerd op de woningprijs van de afgelopen 27 maanden, met een correctiefactor van 5 procent. “Dat laatste is omdat de grens heel 2024 van toepassing blijft”, zegt Evers. “We weten uit ervaring dat de gemiddelde woningwaarde gedurende een kalenderjaar omhoog gaat.”

Wanneer is het slim om een hypotheek af te sluiten met NHG?

Volgens Lankreijer-Kos is het altijd een goed idee om een hypotheek met NHG af te sluiten. Al is er één uitzondering: als je veel eigen geld inlegt, loont het niet altijd. “Als je maar 50 tot 60 procent van de koopsom hoeft te lenen omdat je heel veel gespaard hebt of een schenking hebt gekregen, dan is het financieel niet altijd handig. Dan levert de rentekorting niet meer op dan de borgtochtprovisie die je moet betalen.” Dat is in dat geval een rekensom die je, eventueel samen met een hypotheekadviseur, moet maken.

Evers ziet dat ook als voornaamste reden waarom mensen een hypotheek zonder NHG afsluiten. ,,Als de kans op een restschuld klein is en je hebt een lage hypotheek, dan is het risico niet zo groot. Daarnaast kan het zijn dat mensen zich niet volledig bewust zijn van welk voordeel NHG kan hebben.”

 * Bron: BNDeStem, 11 november 2023

Deel dit bericht:

Deel dit bericht:

Laatste berichten

HDN gegevens maken hypotheekmarkt en link met koopwoningmarkt zichtbaar

Hypotheken Data Netwerk (HDN) faciliteert het aanvraag-, acceptatie- en beheerproces van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten. Wanneer je te maken hebt met hypotheken en financiële dienstverlening dan kom je HDN vaak tegen. HDN is een vereniging met circa 60 leden (vrijwel alle grote aanbieders van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten), die zorgt voor veilige en slimme informatie-uitwisseling in de financiële dienstverlening tussen deze leden. Daarvoor heeft HDN een de standaard voor veilige digitale communicatie in de financiële keten ontwikkeld en is ook verantwoordelijk voor het beheer van deze standaard. Om de kwaliteit en eenduidigheid van de standaard te waarborgen worden de leden en gebruikers jaarlijks gecertificeerd.

Wooncongres 2024

Bij de komende, 11e editie van het Wooncongres van Platform31 en TU Delft staat de noodzaak om de aanpak van het enorme woningtekort te versnellen centraal. Ondanks de hooggespannen ambities en mooie plannen, blijft de realisatie achter op het gewenste niveau. De minister in het nieuwe kabinet kan alle hulp gebruiken om de uitvoering te versnellen. Dit Wooncongres wil zorgen voor extra schouders onder de woonopgave. Met elk van de deelnemers zoeken we het antwoord op de vraag: wat kun jij doen om de nieuwe minister en de vele woningzoekenden door deze wooncrisis te helpen?